Renklerin insan psikolojisini etkilediği bilimsel çalışmalarca kanıtlanmış bir gerçektir. Başarılı bir grafik tasarımı yada web site tasarımının en önemli faktörlerinden birisi doğru renk kombinasyonlarının seçiminden geçmektedir. Renk seçimi kişisel zevklerin ötesinde hitap edilen sektör ve sunulan ürün/hizmetlere uyum sağlamalıdır. Markalar ve şirketler logo ve reklam çalışmalarında renklerin gücünü kullanılırlar. Her rengin insanlara hissettirdiği bir his vardır ve markalar bu renklerin üzerinizdeki psikolojik etkisinden yararlanırlar. Yapılan araştırmalara göre bir ürünü satın alanların %85’i o ürünün renginden etkilendiği için satın alıyor. Bu kadar büyük bir etkiye sahip olan renkler, ayrıca markaların farkındalığını arttırma konusunda %80 oranında bir geri dönüşüm sağlıyor.

Renk Tercihi

Kullanılacak renk ve grafikler ziyaretçinin ilgisini uyandıracak nitelikte olmalı ve baskın renk ile hem vurgulama hem de görülebilirlik açısından uygun bir renk kombinasyonu oluşturmalıdır. Önemli öğeler üzerine dikkat çekilmek istendiğinde parlak ve ışıklı renkler kullanılabilir. Renkleri seçmenin başka bir yolu da firmanızı yada web sitenizi tanımlayan kelimeleri seçmektir. İnsanların tasarımınıza bakarken nasıl bir duygusal tepki vermelerini istediğinizi önceden belirlemeniz gerekir. Web sitesi yada grafik tasarımı ile firmanız  arasında nasıl bir bağlantı kurulmasını istediğiniz de önemlidir.

Örneğin Cocacola, burger king ve McDonald’s kırmızı rengi kullanmıştır çünkü bu renk iştahı arttırdığı bilinir, gold.com.tr ve bimeks’te krımızıyı harekete geçirici niteliğinde olmasından dolayı tercih etmiş olmalıdır. Diğer yandan, Samsung, İş Bankası, Finans Bank birçok kurumsal firma gibi güven ve istikrar hissini markasıyla özdeşleştirmek için mavi rengi tercih etmiştir. Tasarımınızın temsil ettiği markayı ve insanların bu ikisi arasında nasıl bir bağlantı kurmalarını istediğinizi düşünün ve renklerinizi buna göre seçin.

Renk Kullanımında dikkat edilecek noktalar

  1. Parlak ve çok güçlü renkler sönük mat renk tonları ile kullanılmalıdır. Böylelikle, ziyaretçileri parlak, güçlü renklere boğmamak gerekir. Çünkü, bu durumda, dikkat asıl içerikte değil, renklerde toplanır.
  2. Zıtlığı (kontrastı) koruyun. Bazı renkler birbirleriyle çakışırken bazı renkler de birlikte iyi görünebilir.Açık, parlak renkler, en iyi kendilerine yakın koyu bir renk ile karıştırılırlar. Bu karışım, zıtlık sağlar ve belirli bir şeyi vurgulamayıya da dikkati çekmeyi sağlar. Parlak ve koyu renkleri bir arda kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü bazen bu görüntü, gözü zorlayabilmektedir.
  3. Geniş alan ya da temel renkler dingin, yumuşak, donuk, sessiz, sönük, doğal renkler olmalıdır ki, daha küçük parlak alanlar canlı bir şekilde göze çarpmalıdır.
  4. Karmaşıklıktan kaçının. Tasarımlarınızda 2 veya 3 renk, en çok 4 renk kullanın.
  5. Firma kurumsal kimlik renklerine sadık kalın. Temel renkler ile tamamlayıcı ve kontrast oluşturacak renkleri birlikte kullanarak renk paletinizi oluşturun.
  6. 60-30-10 kuralı; 60/30/10 kuralı özetle tasarım alanında renklerin kullanımının %60 ana renk, %30 ikincil renk ve %10 yardımcı renkler olarak dağıtılmasını belirtir.
renklerde 60 30 10-kuralı
renklerde 60 30 10-kuralı

RENKLERİN ANLAMLARI

  • Kırmızı; Tutku, sevgi, tehlike, yoğun duygular hissettirmesinin yanı sıra iştah açar, heyecan duygunuzu yükseltir, kişilerde aşk, sevgi, heyecan ve tutku gibi duyguları uyarır. Bu alanlarda çalışan veya bu duyguları vurgulamak isteyen markalar genellikle kırmızıyı tercih eder.
  • Sarı; Heyecan, neşe ve iyimser olmayı temsil eder. Parlak sarı, çocukları ve gençlerini temsil etmek için kullanılırken, daha koyu sarı tasarımlar daha olgun bir çağa işaret eder.
  • Mavi; Sorumlu, güvenli, sakin, bağlılık ve gücü temsil eder.
  • Pembe; Pembe her kadının en sevdiği renk olmasa da, yine de kadınlığı temsil eder. Pembe sevgi, cinsellik, beslenme, tatlılık ve sıcaklık anlamına gelir. Victoria’s Secret gibi bir cinsiyete özgü markanın web sitesinde nasıl pembe kullandığını inceleyebilirsiniz.
  • Yeşil; Yeni, taze, doğa, çevrecilik, huzur ve zengilliği temsil eder.
  • Beyaz; Saflık, sessizlik, temizlik.
  • Siyah; Gizem, zerafet, kötülük, entelektüellik. Beyaza benzer şekilde, sofistike, lüks ve şıklığı temsil edebilir.
  • Mor; Mor lüks’tür ve insanlara nostalji, güç ve çekicilik hissi verir. Aynı zamanda asil ve romantik bir renktir. Bu renk aynı zamanda bir gizemi temsil ettiği için merak uyandırmak için de kullanılır.
  • Turuncu; Turuncu rahatlatıcı ve enerjik bir renktir, kırmızı gibi iştah uyarıcı olabilir.
  • Kahverengi; Dayanıklılık ve sadeliği temsil eden toprak tonudur. Kahverengi, güvenilirliği temsil eden doğal bir renktir. Web sitenize koyu bir renk eklemek, ancak siyah kullanmak istemiyorsanız, daha sıcak bir alternatif olarak kahverengi kullanmayı düşünün. Bir şirket logosu içinde kahverengi kullandığında, müşterilere güvenilir olduklarını gösterir.

RENK GRUPLARI

Kullanılan renkleri sıcak, soğuk ve nötr olarak ayırabiliriz.

Sıcak renkler; kırmızı, sarı ve turuncudur. Bu renkler güneşin ve ateşin renkleri olarak bilindiği için sıcak tonlar olarak geçerler. Sıcak renkler kişileri neşelendiren renklerdir.

Soğuk renkler; içinde de mavi, yeşil ve mor renkleri yer alır. Soğuk renkler genellikle güven, ciddiyet, istikrar, yaratıcılık, sağlık ve gelişim duygularını temsil eder.

Nötr renkler; siyah, beyaz ve gridir. Nötr renkler genellikle ana renklerin yanına tamamlayıcı renkler olarak kullanılır. Beyaz ile daha ferah bir hissiyat yaratılırken, siyah ile daha sakin, ciddiyet katan bir etki yaratılır.

RENK İSTATİSTİKLERİ

Quicksprout.com tarafından yapılan araştırmaya göre renkler ile ilgili ortaya çıkan istatistikleri madde madde yazacak olursak;

  • Müşterilerin %85‘i bir ürünü satın alma nedeni olarak rengini gösteriyor,
  • Elektronik aletleri istedikleri renkte gelmediği sürece almadıklarını belirten kişilerin oranı ise %66,
  • Renkli dergi/gazate ilanlarının, siyah-beyaz olanlara göre %26 daha fazla akılda kalıcı olduğu belirtiliyor,
  • Renkler, marka farkındalığını %80 oranında arttırıyor,
  • Verilen satın alma kararlarının %93‘ü görsel unsurlardan etkileniyor.

Cinsiyet ve renk

  • Kadınların sevdiği renkler: Mavi, mor, yeşil
  • Erkeklerin sevdiği renkler: Mavi, yeşil, siyah
  • Kadınların nefret ettiği renkler: Turuncu, kahverengi, gri
  • Erkeklerin nefret ettiği renkler: Kahverengi, turuncu, mor

Renklere göre 3 farklı müşteri çeşidi

  1. Ani karar verenler: Mavi, turuncu, siyah
  2. Sınırlı bütçesi olanlar: Lacivert, yeşil
  3. Standart olanlar: Pembe, mavi, kırmızı

Son olarak renkler ile ilgili önemli bir not düşmek isterim;
Renkler farklı coğrafi bölge ve topluluklara göre farklı anlamlar ifade ediyor olabilir. Örneğin; Yeşil renk Japonyada yaşamı temsil ederken Güney Amerikada ölüm’ü temsil eder.

Web Site tasarımcıları için bir not;
Bazen büyük bir özenle hazırlanan bir web sitesi, ziyaretçilerin ekranında, hazırlayan kişinin ekranından tamamen farklıbir şekilde görünebilmektedir. Bunun sebebi; ekranın kalitesinden, büyüklüğünden, parlaklığının-koyuluğunun ayarından, bilgisayarın kişisel bilgisayar ya da MAC olmasından ve bir de tarayıcıdan (browser) kaynaklanabilir. Tarayıcıdan kaynaklanan farklılığı gidermek için tarayıcıya göre değişmeyen 216 renkten biri kullanabilir. Tarayıcıdan etkilenmeyen renkleri kolayca tanımlamak için renklerin RGB (kırmızı, yeşil, mavi) değerlerinin her zaman 51’in katlarının olması kuralı kullanılabilir. Başka bir deyişle, eğer tüm üç değer de 51’e bölünebiliyorsa, renk, tarayıcıya göre değişmez.

 

Bu kategoride daha fazla yazı Grafik Tasarım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Responsive Nedir? Neden Mobil Uyumlu Web Sitesi? Özellikleri ve Faydaları

İçindekilerResponsive Nedir?Web sitesi neden mobil uyumlu olmalıdır?Responsive kodl…